Благодаря ви много за отговорите.
В момента взимам на ишлеме от голяма шивашка фирма и ми плащат на бройка.Без да съм на договор към тях.Това имах предвид под израза,че работя за друг.
Да за онлайн магазина прочетох  някъде,тепърва ще го проуча допълнително.
Като СОЛ  удостоверението или там както се водеше е за  шивашка дейност.
Но просто след много търсене и четене не успях да разбера дали мога и да продавам.Срещнах някъде,че може ,но трябва да се вписва в някаква книга подробности за артикулите като дата,цени и т.н.уж можело без касов апарат,в момента не помня наредбата.
Ще проверя с подробности нещата.Благодаря ви много да отговорите.Хубав ден :smile1:  :smile1:
Здравейте !
Извинявам се ако темата ми не е за този форум.
Просто исках да попитам следното.
Осигурявам се като СОЛ от доста години,като шивачка ,но извършвам  дейност за друг и плащам осигуровки на 650 ,както е при последната промяна.
Но в момента искам да произвеждам някои неща -става въпрос за малки количества и да ги продавам било онлайн,било на пазар.
Търсих информация ,но неразбрах дали мога да извършвам продажби без да съм ЕТ или трябва да съм едноличен търговец?
Според мен е добре да имате поне един отработен ден като СОЛ, т.е. - да имате някаква дейност заради която да подлежите на самоосигуряване. Ако в деня на регистрацията се "разболеете", реално няма да имате дейност като СОЛ и подаването на декларацията за начало на самоосигуряване ще е неоснователно.
Благодаря за отговора !
Здравейте  и от мен !
Възможно е някъде да има отговорено на подобен въпрос,но все пак да попитам ако някой е запознат в подробности с осигуряването.А именно До 16 януари  2017  бях на трудов договор...по ред причини работодателя иска временно да прекъсна и от 16 януари 2017 ,тоест същият ден си възстанових прекъснатото осигуряване като СОЛ. И  въпросът ми е от същият ден от 16  януари мога ли да си пусна болничен или трябва да имам  няколко  дена отработени  ?(През последните  год. нямам прекъсване в осигуряването ).
 :question: :blush:
Чрез форума получавам винаги адекватни отговори на това,което ме интересува от професионалисти ,за което много съм благодарна надявам се да успея правилно да формулирам запитването си и да си изясня някои въпроси а именно ...
Майчинството ми е възоснова на СОЛ и тази година на 29 април детето ми навърши 2 г. аз ще продължавам да се осигурявам пак на 420 ,но незнам  при подаване на декларациите май месец за април дали правилно разсъждавам.
  :excl:1.Април са 20 р.д като аз попълних по следния начин и така си изчислих задълженията .
Д 1 т.16          20 р.д
       т.16.1       01 р.д
       т.16.3       19 дни за отглеждане на малко дете и оттам нататък калкулацията и за ЗО  ДЗПО   ФП   ФОЗМ  е на  тази база  открила ли съм топлата вода или бъркам за дните  :blush: :blink:
Ако полагате личен труд в дружеството Д 6 ще подавате всеки месец /допълнително около 30.00 лева на месец/
Не тами само ще си плащам осигуровките след майчинство преди да пусна малката на градина и да си намеря работа  :blink:
За пълен месец, осигуровките са 123.06.
Д6 се подава в началото на следващата година със сумите на осигуровки за цялата предходна година
Благодаря Далила  :give_rose: :flowers: :give_rose:става въпрос само за плащане на осигуровки...без полагане на личен труд .
 :blush:Благодарение на форума винаги получавам адекватна и полезна информация...ако ми позволите едно запитване .
Като СОЛ на 420 осигуряване всеки месец при подаване на декларация 1 трябва да си изчислявам осигуровките в зависимост от работни дни или всеки месец внасям осигуровката от 123.06 както изчисли калкулатора и трябва ли паралелно с Д 1 да подавам всеки месец и Д6  :blush:
Първо искам да изкажа очарованието си от форума ,прекрасен е във всяко едно отношение от дни го чета с интерес.
Колкото до закъснението не сте  irenabrili благодарна съм Ви,че  ми отговаряте.
Аз съм в момент на търсене на счетоводител,на който да се доверя и да си изкарам спокойно последните месеци от майчинството и на спокойствие да си отгледам детенцето на по късен етап живот и здраве ,но в малките градчета е малко  по-сложно.За това се налага първоначално да се заема с документацията на първо време,като в момента хич не ми е до НОИ,НАП банки и т.н ,но нямам избор.
Не съм и предполагала,че плащайки др.осигуровки на база 1300 по време на болничен трябва да ги изчисля на минималния размер от 420 и съответно тези 3 дена да ги "препиша" за сметка на НОИ  :laugh: :учудващо ,как системата е позволила такова ощетение за своя сметка   :hmmm:,но не е моя работа сега да мисля и за това още веднъж Ви благодаря  irenabrili,съгласявам се с Вас  :agree: и продължавам сагата с търсене,разучаване , :read: !
Почва да ми става навик на ден по няколко пъти да надничам във форума и да попивам всяка информация .
Приятни почивни дни  :beach:
Благодаря Ви много за бързия и професионален отговор  :по този начин успях да си систематизирам  „гатанките“
И това са моите калкулации предполагам,че са верни:
1:     1300/22 р.д.=59.09 лв
2:    59.09 x 3 р.д.=177.27 лв.
3:   ФП   177.27 x 12.8%.= 22.69 лв.
4:   ДЗПО 177.27 x 5% = 8.86 лв
5:   ФОЗМ 177 .27 x 3.5%  = 6.20 лв.
6:   ЗО   177.27 x 8% =14.18 лв.
Здравните осигуровки за периода на болничния ги изчислих по следния начин/защото неуспях да разбера как сте получили сумата  :blush: :blush:/  в грешка ли съм ????
1300 /22р.д. =59.09
59.09 x 19 =1122.71
1122.71 x 4.8 % = 53.89 лв
Здравейте и от мен!За много години  :give_rose:!
От известно време се опитвах да уредя някои неща относно осигуряването и ето ,че пак изникват хиляди въпросителни.
Накратко моят случай е следният:След 16год.трудов стаж на  брутна заплата 1378.00 лв.при закриване на фирмата се наложи за кратко да изляза на борсата с обезщетение .
При закриване на фирмата бях бременна в начални месеци и мислех,че с квалификация и опит  ще си намеря лесно работа  да  ама не,оказа се че работодателите изпитват страх да назначават бременни на работа,както и да е и започна се една дилема.
Януари месец трябва да изляза в 45 дневен болничен преди термин и след дълго лутане реших да си направя регистрация като самоосигуряващо се лице речено сторено днес го направих.
Изчислих си процентите на които ще се осигурявам примерно:
ЗФП -12.8% =166.40
ФОЗМ-3.5% =45.50
ДЗПО-5% = 65.00
ФЗО- 8% = 104.00   ОБЩО 380.90 лв за внасяне всеки месец
Но при положение,че регистрацията като самоосигуряваща се е от дата 02.01.2013г .
А аз трябва на 07.01.2013г.трябва да изляза в болничен  45д.преди термин /доколкото прочетох информацията е,че когато личцето е в болничен внася само здравни в момента не мога да разбера.
До 10 число на януари 2013г.и преди боличния до 7 .01 каква сума да внеса само здравните или  цялата осигурителна вноска от 380.90?
Или може би се изчислява процент за дните преди болничния?
Малко объркана ситуация,но дано съм го обяснила както трябва